WEKO3
アイテム
食品を取り扱う環境の衛生管理に関する研究(第2報)大阪市内某焼き鳥屋で捕獲された昆虫類およびそれらの昆虫体表菌調査
https://osaka-aoyama.repo.nii.ac.jp/records/44
https://osaka-aoyama.repo.nii.ac.jp/records/4484d23feb-47fd-461e-978c-0d0b7314955a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2013-11-05 | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | 食品を取り扱う環境の衛生管理に関する研究(第2報)大阪市内某焼き鳥屋で捕獲された昆虫類およびそれらの昆虫体表菌調査 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Studies on sanitary conditions in workplaces handling foods Part Ⅱ. Insects caught in a yakitori bar in Osaka City and bacteria contaminating their body surfaces. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題 | 焼き鳥屋 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題 | 捕獲昆虫類 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題 | 昆虫体表菌 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題 | 汚染微生物 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
主題 | 食品汚染 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題 | captured insects | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題 | bacterial contamination on insects | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題 | a yakitori bar (a Japanese-style bar serving skewered barbecued chicken) | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題 | food contamination | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
著者 |
安部, 八洲男
× 安部, 八洲男
× 井上, 豪
× 岸, 晃平
|
|||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Insects were caught in a yakitori bar (a Japanese-style bar mainly serving skewered barbecued chicken) in Osaka City during the period of June 6th through 13th, 2011. They were examined for bacterial contamination on their body surfaces. The number of captured insects was highest in moth-flies followed by ants. Smoky-brown cockroaches, sowbugs,spider beetles, small flies and the German cockroaches were also captured. Larval smoky-brown cockroaches were most heavily contaminated by bacteria, such as Escherichia coli,Staphylococcus aureus, Vibrio, Salmonella and Bacillus cereus. Subsequently sowbugs were contaminated by Staphylococcus aureus, Vibrio and Bacillus cereus. Moth-flies, the most abundant insects trapped, were contaminated by common bacteria and Staphylococcus aureus, but not by Escherichia coli and other Escherichia group bacteria,Vibrio, Salmonella and Bacillus cereus. These results demonstrate that the insects trapped in a yakitori bar carry several species of bacteria including foodpoisoning ones and may contaminate the food served there when they come into contact with it. |
|||||||||||||||||
書誌情報 |
大阪青山大学紀要 en : Journal of Osaka Aoyama University 巻 4, p. 83-87, 発行日 2012-03-31 |
|||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | 大阪青山大学『大阪青山大学紀要』編集委員会 | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 18833543 |