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  1. 紀要
  2. 大阪青山大学紀要
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  2. 大阪青山大学紀要
  3. 1巻

血糖変動におよぼす難消化性デキストリンの影響--ブドウ糖溶液と米飯摂取後の比較

https://osaka-aoyama.repo.nii.ac.jp/records/2
https://osaka-aoyama.repo.nii.ac.jp/records/2
a9c6d526-399b-413c-abac-a404ad04785d
名前 / ファイル ライセンス アクション
JOAUvol1.1-8(OCR)s.pdf JOAUvol2.1-7(OCR)s (4.7 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-08-10
言語
言語 jpn
タイトル
タイトル 血糖変動におよぼす難消化性デキストリンの影響--ブドウ糖溶液と米飯摂取後の比較
タイトル
タイトル Effect of indigestible dextrin on changes in postprandial blood glucose: comparison of glucose and rice
言語 en
キーワード
主題 難消化性デキストリン
キーワード
主題 血糖曲線
キーワード
主題 ブドウ糖
キーワード
主題 米飯
キーワード
言語 en
主題 dextrin
キーワード
言語 en
主題 blood glucose curve
キーワード
言語 en
主題 glucose
キーワード
言語 en
主題 rice
キーワード
言語 en
主題 indigestible
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 中島, 英洋

× 中島, 英洋

中島, 英洋

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Changes in blood glucose were evaluated to investigate influence of indigestible dextrin on postprandial blood glucose after a glucose solution intake and a rice intake.
 One hundred fifty-four healthy adults were divided into four groups; (1)glucose solution without indigestible dextrin(ID), (2)glucose solution with ID, (3)rice without ID and (4)rice with ID. The subjects received glucose solution or rice with/without ID. Blood glucose concentrations were measured in fasting and at 30, 60 and 120min after the test meal.
 There was no difference of the peaks of blood glucose concentrations between the glucose solution group and the rice group, but the blood glucose levels after the rice intake were significantly higher than those after the glucose solution intake at 60 and 120 min postprandially (60min p<0.05, 120min p<0.01). This result indicated that the blood glucose curves could vary with the types of sugar.
 When comparing the blood glucose curves between the test meal with ID and that without ID, no difference of the peaks of blood glucose curves was detected in the glucose solution group and the rice group. However,after the peaks, the blood glucose curves showed rapid decreases in the glucose solution with ID and rice with ID, compared to those without ID.
 The glucose solution with ID showed the significant change in blood glucose within 30-120 min postprandially(p<0.05), compared to that without ID. In contrast, the rice with ID showed the significant change in blood glucose within 30-60 min postprandially, which was the early postprandial phase, compared to that without ID(p<0.05). These suggested that ID impacted on the changes in blood glucose after the glucose solution intake and the rice intake, but a different mechanism might work on the lowering of blood glucose between glucose and rice.
書誌情報 大阪青山大学紀要
en : Journal of Osaka Aoyama University

巻 1, p. 1-8, 発行日 2009-03-31
出版者
出版者 大阪青山大学『大阪青山大学紀要』編集委員会
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 18833543
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12494683
論文ID(NAID)
内容記述タイプ Other
内容記述 40017377545
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 12:28:53.829303
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